Ultima actualizare ianuarie 28th, 2019 1:04 PM
ian. 15, 2019 Silvia Traditii 0
are cum au reușit să supraviețuiască neanderthalienii perioadei glaciare? Acest lucru, rămâne în continuare un mister nerezolvat pentru oamenii de știință. Până acum, se știe că au adoptat mai multe strategii de supraviețuire, inclusiv vânătoarea de grup, traiul în comun și utilizarea alimentelor. Un nou studiu, publicat în revista științifică Quaternary Science Reviews, dovedește că neandertalienii au supraviețuit într-o mai mare măsură, datorită îngrijirii reciproce.
Studiul a fost realizat de profesori de la Universitatea din York. Potrivit acestora, din cauza vânătorii active și a riscului vânatului, rănile au fost o parte integrantă a vieții neandertalienilor. Dacă ar fi neglijat răniții și i-ar fi tratat ca pe o povară inutilă, pur și simplu, aceștia nu ar fi supraviețuit. Ca regulă, neanderthalienii au trăit în grupuri, iar pierderea unui singur membru era considerată un dezastru.
Credem că îngrijirea reciprocă nu era doar o trăsătură culturală, ci o adaptare la condițiile de viață unice, alături de animalele carnivore. Asistența reciprocă i-ar fi putut ajuta pe oamenii din neandertal, să se ocupe o nișă prădătorilor. Acest lucru a fost explicat de Penny Spikins, unul dintre autorii studiului.
Pentru a-și dovedi afirmația, cercetătorii au studiat rămășițele a 30 de neandertalieni. Probele au arătat răni moderate și severe, care, după paleontologi, au fost ulterior vindecate. Probabilitatea ca răniții să poată supraviețui fără ajutorul din afară, este extrem de mică.
Un exemplu bun a fost neandertalianul găsit în peștera Shanidar. Fiind orb la un ochi, el a fost lipsit de brațul drept și rănit în picior. În ciuda acestui fapt, el atrăit, până la vârsta de 40 de ani, acesta fiind un rezultat bun pentru standardele epocii de piatră. De remarcat, de asemenea, sunt rămășițele neandertalianului La Chapelle-aux-Saints, care a supraviețuit cu osteoartrită evidentă.
Cercetătorii consideră, de asemenea, că neandertalii aveau propriile moașe. Această muncă dificilă a fost demonstrată de rămășițele destul de evidente, și, datorită descoperirii formei pelvisului si a dimensiunii capului copiilor.
Se crede că s-au folosit metode diferite pentru a trata răniții, în funcție de gravitatea leziunilor. De exemplu, leziunile grave, cum ar fi piciorul rupt, necesită schimbarea poziției oaselor, igienă atentă și, în unele cazuri, prevenirea pierderii de sânge.
happy wheels
mart. 04, 2014 0
feb. 21, 2014 0
feb. 14, 2014 0
ian. 04, 2014 0
ian. 04, 2014 0
dec. 12, 2013 0
nov. 20, 2013 0
nov. 13, 2013 0
dec. 17, 2018 0
Studiul sistemului nervos al vietăților superioare este o sarcină extrem de dificilă. Mai ales când vine vorba de studiul creierului uman. Obținerea materialului necesar se întâmplă foarte rar. Sistemul nervos al oamenilor și al altor mamifere a fost deja studiat destul de bine....